Tomorrowland legt adviezen drugexperten naast zich neer

Gepubliceerd in Apache op 22 juli 2019

Drugexpert en professor Tom Decorte (UGent en oprichter Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek) haalt uit naar Tomorrowland waar afgelopen weekend één dodelijk slachtoffer viel ten gevolge van drugs. Hij hekelt de manier waarop de organisatie adviezen van experten naast zich heeft neergelegd: “Ik had dit twee jaar geleden al voorspeld tijdens een overleg met Tomorrowland. Ze wilden niet weten van mijn analyse.”

Volgens professor Decorte moet er minder ingezet worden op repressie als het gaat om druggebruik: “Ze zetten alleen in op repressie en er wordt nauwelijks of niet ingezet op preventie of harm reduction.” ‘Harm reduction’ (schadebeperkende maatregelen) is een visie die ervan uitgaat dat druggebruik altijd zal bestaan en dat gebruikers niet zelf kunnen of willen stoppen. Het belangrijkste is dan om schade en risico’s te beperken voor gebruikers en de samenleving. Professor Decorte had daar twee jaar geleden al een gesprek over met de organisatie van Tomorrowland maar die sloeg volgens hem zijn adviezen in de wind: “Ze hadden me zelf opgezocht om hun drugbeleid te bespreken. Ik heb hen toen mijn visie uitgelegd en gevraagd me op de hoogte te houden en gezegd dat ik graag wilde meewerken maar ik heb nooit meer iets van hen gehoord.”

Tomorrowland hanteert een ‘absolute zero tolerance policy’, of een nultolerantie voor drugs op het festival en het terrein. Het is verboden om te gebruiken, dealen en/of in het bezit te zijn van drugs. Wie dat toch doet kan van het festival verwijderd worden.

Giftige troep

Ook Wouter Arrazola De Oñate, arts en onderzoeker Volksgezondheid, vindt dat het anders kan: “Een festival is een gesloten gemeenschap. Aan elke ingang staan er veel politie en medewerkers om iedereen, één voor één, te controleren op drugs en zelfs dat krijgen we niet onder controle. Hoe naïef is het dan om te geloven dat ze het wel onder controle zouden krijgen in de samenleving?”

Arrazola De Oñate zegt ook dat repressie alleen niet werkt: “Er zal altijd gebruik zijn, de vraag is eerder hoe je ervoor zorgt dat dit veilig kan. Mensen komen op Tomorrowland van her en der en kopen hier vaak rotzooi omdat hun eigen vertrouwde dealers er niet zijn. Pillen en producten zijn daarom vaak veel te zwaar gedoseerd of gemengd met giftige troep.”

Bepaalde drugs moeten we op termijn gaan legaliseren maar met strenge regularisatie

Toch haalt de wetenschapper ook alternatieven aan: “Eén goed voorbeeld uit de internationale evidentie is het beschikbaar maken van ‘pill testing sites’ op en rond de festivallocatie, waar mensen de kwaliteit van hun pillen kunnen laten testen alvorens ze te gebruiken. Ik weet dat dit voor bepaalde ideologen afkeer zal teweeg brengen. Maar de objectieve wetenschap over volksgezondheid bewijst dat dit een heel goede optie is.”

Drugwet van 1921

Professor Tom Decorte wijst niet enkel naar de organisatie van Tomorrowland maar ook naar de Antwerpse ‘war on drugs’ en de federale regering. Volgens hem moet de bestaande drugwetgeving, die alweer dateert van 1921, op federaal niveau herzien worden. Met de burgerbeweging #SmartOnDrugs proberen experten in het milieu de problematiek onder de aandacht te krijgen. Ze eisen onder meer een parlementaire werkgroep waarbij men experten, dokters en wetenschappers hoort om de wet te herzien en te actualiseren en het legaliseren van drugs bespreekbaar te maken, om zo onder andere het aantal drugdoden terug te dringen.

Ook Wouter Arrazola De Oñate is actief binnen die beweging: “Wij willen dat het beleid nu eindelijk eens luistert naar de uitgebreide wetenschap en kennis die er al bestaat over drugs en drugsgebruik. Dat we dat ernstig kunnen bespreken op beleidsniveau. Want de ‘war on drugs’ zoals die nu gevoerd wordt, daarvan is geweten dat hij niet werkt en ook nooit zal werken. Bepaalde drugs moeten we op termijn gaan legaliseren maar met strenge regularisatie”, besluit de onderzoeker.

De woordvoerster van Tomorrowland heeft (nog) niet gereageerd op de vragen van Apache.