XTC-Expo komt naar Gent

Om de XTC-Expo mogelijk te maken doen we beroep op vrijwillige donaties via volgende: crowdfunding

 

Gent krijgt als eerste Belgische stad een XTC-Expo. Deze heeft plaats van 14 april tot 15 mei in het centrum van de stad. XTC kopen kan je er evident niet. Je kan er wel mee nadenken over hoe XTC-verkoop uit het illegale circuit kan worden gehaald. Wat als de overheid de controle neemt over de productie en  verkoop? Koop je dan in de toekomst XTC in een apotheek, een speciaalzaak of tijdens het uitgaan? In de XTC-Expo, het publieksonderzoek van de vzw SMART on Drugs, bepalen de bezoekers het zelf.

PRAKTISCHE INFO

Wanneer
14 april – 15 mei
Elke woensdag: 12-20U (ook op 01 mei)
Elke vrijdag, zaterdag: 10-18U
Zondag 14/04 en 05/05: 10-18U
Je kan gewoon binnenlopen tijdens de openingsuren
Waar
Speldenstraat 01, 9000 Gent
Inkom
Vrije gift
Contact
info@smartondrugs.be

CROWDFUNDING

Je hoort het al: kunstenaars, installaties, immersive design, onderzoek,… dat kost geld.
Om deze wetenschappelijke kunstinstallatie waar te kunnen maken, hebben we jouw steun nodig.
Je steunt een totaalervaring die een brede maatschappelijke dialoog op gang wil brengen over de regulering van drugs.
Het mooiste van al: je steunt al met een kleine gift.
Om de Expo te steunen, klik hier

 

Hoezo, een XTC-Expo?

De vzw SMART on Drugs, de Vlaamse burger- en expertenbeweging die ijvert voor een deskundig en wetenschappelijk onderbouwd drugbeleid, wil met deze expo samen met de bezoekers onderzoeken wat het beste scenario is wanneer XTC gereguleerd wordt door de overheid.

Het concept van de XTC-Expo is overgewaaid vanuit Nederland. Daar ontwikkelden onderzoekers van het Poppi Drugs Museum en de Universiteit Utrecht drie scenario’s waarin XTC naar de legale markt gebracht wordt. In de Gentse XTC-Expo kunnen bezoekers een maand lang door drie verschillende verkooppunten lopen: een XTC-speciaalzaak, een apotheek en een club. De vierde locatie verbeeldt de situatie zoals deze nu is: illegale productie en handel.

Iedere ruimte heeft zijn eigen regels en beperkingen met betrekking tot de verkoop van XTC. De bezoekers kunnen er verschillende ‘winkel-ervaringen’ opdoen en daarbij hun eigen bevindingen geven. Moet er een leeftijdsgrens zijn? En hoeveel pillen mag je dan kopen? Hoe zit het met de marketing? Zie je straks overal reclame voor XTC?

“De bezoekers zitten in de XTC-Expo zelf aan de knoppen. Door het immersive design bevinden ze zich in een wereld waarin de verkoop van XTC voor individuele consumptie toegestaan is. Via de kunstinstallaties kan de bezoeker zich direct inleven in mogelijke toekomstscenario’s en worden de concrete keuzes die binnen de scenario’s voorliggen letterlijk tastbaar”, stelt Steven Debbaut, onderzoeker aan de VUB en woordvoerder van SMART on Drugs. 

Bezoekers worden gevraagd om via een survey de verschillende situaties te beoordelen. De uitkomsten van het onderzoek worden geanalyseerd door het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de  Universiteit Gent en de Crime & Society Research Group van de Vrije Universiteit Brussel, en later gedeeld met beleidsmakers en het bredere publiek.

In een andere ruimte worden bezoekers geïnformeerd over de risico’s van XTC-gebruik, over de milieuschade veroorzaakt door illegale XTC-labs, over drugpreventie en schadebeperkende strategieën zoals ‘drug checking’, en over drugbeleidsmodellen in andere landen.

Dit concept werd ontwikkeld door Poppi Drugsmuseum en uitgevoerd door SMART on Drugs in Gent. Met de steun van de Stad Gent en het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (Universiteit Gent).

Het gebruik van alcohol en andere drugs houdt altijd risico’s in. Met dit initiatief willen we het debat over een effectiever drugbeleid stimuleren.