Hoezo, een XTC-Expo?
De vzw SMART on Drugs, de Vlaamse burger- en expertenbeweging die ijvert voor een deskundig en wetenschappelijk onderbouwd drugbeleid, wil met deze expo samen met de bezoekers onderzoeken wat het beste scenario is wanneer XTC gereguleerd wordt door de overheid.
Het concept van de XTC-Expo is overgewaaid vanuit Nederland. Daar ontwikkelden onderzoekers van het Poppi Drugs Museum en de Universiteit Utrecht drie scenario’s waarin XTC naar de legale markt gebracht wordt. In de Gentse XTC-Expo kunnen bezoekers een maand lang door drie verschillende verkooppunten lopen: een XTC-speciaalzaak, een apotheek en een club. De vierde locatie verbeeldt de situatie zoals deze nu is: illegale productie en handel.
Iedere ruimte heeft zijn eigen regels en beperkingen met betrekking tot de verkoop van XTC. De bezoekers kunnen er verschillende ‘winkel-ervaringen’ opdoen en daarbij hun eigen bevindingen geven. Moet er een leeftijdsgrens zijn? En hoeveel pillen mag je dan kopen? Hoe zit het met de marketing? Zie je straks overal reclame voor XTC?
“De bezoekers zitten in de XTC-Expo zelf aan de knoppen. Door het immersive design bevinden ze zich in een wereld waarin de verkoop van XTC voor individuele consumptie toegestaan is. Via de kunstinstallaties kan de bezoeker zich direct inleven in mogelijke toekomstscenario’s en worden de concrete keuzes die binnen de scenario’s voorliggen letterlijk tastbaar”, stelt Steven Debbaut, onderzoeker aan de VUB en woordvoerder van SMART on Drugs.
Bezoekers worden gevraagd om via een survey de verschillende situaties te beoordelen. De uitkomsten van het onderzoek worden geanalyseerd door het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek van de Universiteit Gent en de Crime & Society Research Group van de Vrije Universiteit Brussel, en later gedeeld met beleidsmakers en het bredere publiek.
In een andere ruimte worden bezoekers geïnformeerd over de risico’s van XTC-gebruik, over de milieuschade veroorzaakt door illegale XTC-labs, over drugpreventie en schadebeperkende strategieën zoals ‘drug checking’, en over drugbeleidsmodellen in andere landen.
Dit concept werd ontwikkeld door Poppi Drugsmuseum en uitgevoerd door SMART on Drugs in Gent. Met de steun van de Stad Gent en het Instituut voor Sociaal Drugsonderzoek (Universiteit Gent).