Op 24 februari 2021 bestaat de Belgische drugwet 100 jaar.

Een trieste verjaardag van een wet die hopeloos verouderd is en haar doelstellingen nooit heeft behaald. Zowel het druggebruik als het drugaanbod is niet gedaald.

SMART on Drugs  en #STOP1921, die tientallen verenigingen, maatschappelijke actoren en duizenden burgers vertegenwoordigen, bundelen hun krachten om de kloof tussen deze eeuwenoude wet en de hedendaagse samenleving aan de kaak te stellen. Daarom roepen ze op tot de oprichting van een parlementaire werkgroep die deze wet evalueert.

Het is hoog tijd dat het Belgisch drugbeleid wordt hervormd op basis van hedendaagse wetenschappelijke inzichten!

www.unhappybirthday.be                                                   

Bent u akkoord dat het Belgisch drugbeleid aan hervorming toe is? Onderteken dan hier het manifest van SMART on Drugs.

 

De campagne Unhappy Birthday is een actie van de burgerbewegingen SMART on Drugs en #STOP1921.

 

De Drugwet is 100 jaar oud!

Op 24 februari 2021 is de Federale Drugwet 100 jaar oud. Deze dag wil SMART on drugs niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Naast een offline en online actie die dag, zullen we in samenwerking met onze Waalse zusterpartij STOP 1921 een website lanceren waarop 100 boodschappen staan die ingaan op de pijnpunten van het huidig drugbeleid en de nood aan hervorming. Concreet zullen we met deze nationale campagne pleiten voor de decriminalisering van het bezit en gebruik van illegale drugs en roepen we op tot de oprichting van een parlementaire werkgroep.

We willen jouw hulp en input vragen door ons een dergelijke boodschap te bezorgen, in de vorm van een tekstje of een filmpje. Als burgerbeweging, willen we immers ook jullie mening horen én laten horen:

Wat zou jij onze beleidsmakers willen zeggen over drugs of het drugsbeleid? Of waarom werkt het huidig drugbeleid volgens jou niet? Of waarom dient druggebruik volgens u gedecriminaliseerd te worden?

Hieronder vind je meer concrete instructies:

  • Bezoekers van de website zullen eerst een punchline/quote te zien krijgen waarop men vervolgens doorklikt om de volledige boodschap te bekijken. Je kan vrijblijvend zelf een punchline of quote doorgeven.
  • Inhoud boodschap: deze kan gebaseerd zijn op jouw persoonlijke ervaringen, expertise uit het werkveld, wetenschappelijk onderzoek, etc.. Indien je verwijst naar materiaal (zoals artikels, docu’s, boeken), gelieve ons dan de bron(nen) mee te geven zodat we die ook op de website kunnen plaatsen.
  • Vorm boodschap: dit kan een geschreven tekstje, een filmpje of spraakbericht zijn (bijvoorbeeld opgenomen met een smartphone). Je kan dus creatief zijn! Probeer de boodschappen kort te houden zodat bezoekers van de website ze zullen lezen/bekijken (bijv. één geschreven pagina of opnames van 2 à 3 minuten)
  • Persoonlijke gegevens boodschapper voor op website: je kiest zelf of en hoe je vermeld wordt of in beeld komt op de website (bv.: anoniem, initialen, voornaam en/ of naam, beroep, etc.). Een boodschap kan ook van meerdere personen of een organisatie/team uitgaan. Bekijk wat voor jou/jullie relevant is om te vermelden. The internet lasts forever, dus denk na over het gebruik van je naam, gezicht, …
  • Beeldmateriaal: (persoonlijke) foto of illustratie die zal worden geplaatst bij de boodschap. U kan vrijblijvend zelf beeldmateriaal aanleveren.

Je kan je boodschap (en eventueel beeldmateriaal) aan ons bezorgen via info@smartondrugs.be. Indien je vragen hebt, kan je die eveneens via dit adres aan ons stellen.

Alvast hartelijk bedankt voor uw tijd en hulp, we kijken uit naar wat jullie te vertellen hebben!

Vriendelijke groeten,

Het SMART on Drugs-team