Verschenen in De Morgen op 18 februari 2021
Op 24 februari is de drugswet 100 jaar oud. Tijd voor een update waarin de legalisering van cannabis mogelijk wordt, zegt fiscalist Michel Maus (VUB). Hij bijt vandaag met een filmpje op sociale media de spits af van een campagne pro regulering. In de aanloop naar 24 februari zullen nog andere bekende personen hem volgen.
Wat is het doel van de campagne?
“We willen aandacht vragen voor de vraag hoe we met cannabis in onze maatschappij moeten omgaan. De huidige benadering van een drug die al wijdverspreid is in de samenleving is nogal hypocriet. Een gebruiker die drie gram wiet op zak heeft, wordt meestal niet vervolgd. Al is het volgens de wet wel nog steeds strafbaar. En het telen en verkopen van cannabis gebeurt nu volledig in het criminele circuit.”
“Ik pleit zelf voor een legalisering van cannabis. Want alles wat je kan legaliseren, kan je ook taxeren, en dan zijn we natuurlijk bij mijn winkel. Een studie van de VUB en de UGent van enkele jaren geleden heeft berekend dat de rechtstreekse en onrechtstreekse kosten voor roesmiddelen ongeveer 3,5 miljard euro per jaar bedraagt.”
“Dat geld gaat vooral naar de gezondheidskosten van gebruikers, die nu volledig door de maatschappij worden gedragen. Door cannabis te belasten, verplaatsen we een stuk van die kosten weer naar de gebruikers. In sommige staten van de VS – Colorado, Californië – is cannabis trouwens al legaal en brengt het veel geld op aan belastingen.”
Maar sommigen zeggen dat het gevaar voor verslaving aan cannabis wordt onderschat en ondertussen is ook bekend dat cannabis kan leiden tot psychoses.
“Dat zijn natuurlijk de tegenkantingen. Maar alcohol is wel legaal in onze maatschappij, terwijl we allemaal ook de verhalen kennen van de schade die alcohol bij sommige mensen aanricht. Toch is alcohol verbieden voor iedereen ondenkbaar. Ik plaats cannabis op hetzelfde niveau. Alcohol is legaal en gereglementeerd, laat ons dat met cannabis ook doen.”
“Maar er zijn inderdaad gevaren gekoppeld aan de legalisering van cannabis. Als die er komt, moet er ook sterk ingezet worden op sensibiliseringscampagnes. Ook bij alcohol zijn er campagnes die vragen om met mate te consumeren.”
Criminelen verdienen ondertussen miljoenen aan cocaïne en andere drugs: moeten we die ook legaliseren?
“Zover zou ik niet gaan. Als het gaat over harddrugs, zijn er toch andere effecten op de gezondheid en op de maatschappij. Ik denk ook niet dat men elders het al heeft aangedurfd om naast cannabis ook andere drugs te legaliseren, dus ik zou daar ook voorzichtig mee zijn.”
Nochtans kan je dezelfde argumenten gebruiken om cocaïne, dat ook wijdverspreid is, mee te legaliseren.
“Ja, maar het is ook een kwestie van draagvlak. Ik denk dat er in onze samenleving totaal geen draagvlak bestaat om cocaïne te legaliseren. Maar volgens mij ligt dat voor cannabis anders. Ondertussen worden er ook al cannabidiolproducten verkocht, zoals olie op basis van cannabis. Dan staan we volgens mij al dicht bij een volgende stap.
“Met deze campagne willen we het debat op gang trekken. De filmpjes zijn nu als teaser bedoeld voor de eigenlijke campagne, die op 24 februari start. Met die campagne ‘Ongelukkige verjaardag’ willen de organisaties SMART on Drugs en STOP1921 oproepen om de drugswet van 1921 te hervormen.”