Alcohol, cocaïne, cannabis, XTC, tabak, … zijn allemaal roesverwekkende middelen die tot verslaving kunnen leiden. Het is belangrijk dat we er verstandig en verantwoord mee leren omgaan. Dit geldt zowel voor de whiskyliefhebber als voor de cannabisgebruiker. Maar waarom mag de eerste thuis een verzameling sterke drank aanleggen terwijl de tweede problemen met de politie riskeert als hij/zij cannabis gebruikt?

SMART on Drugs pleit voor een drugbeleid gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en ervaringen uit de praktijk, los van ideologische en emotionele standpunten. De vzw werd opgericht door criminologen, artsen, politiecommissarissen, drughulpverleners, sociaal werkers, advocaten enz.

Alle druggebruik houdt risico’s in maar het is ook een realiteit die niet zal verdwijnen en waarvan wij weten dat een repressieve benadering geen soelaas biedt. In een zinnig en menselijk drugbeleid is repressie niet het uitgangspunt, maar staan preventie en hulpverlening centraal.

SMART on Drugs vindt dat we druggebruik moeten benaderen vanuit een gezondheidsperspectief en niet vanuit het strafrecht. Mensen die drugs gebruiken – dit zijn alcohol en alle andere roesmiddelen – horen niet strafrechtelijk vervolgd te worden voor hun gebruik. In geval van problematisch gebruik moet eenieder beroep kunnen doen op hulpverlening.

 

Deel je onze mening ook? Onderschrijf dan ons manifest op deze webpagina!